geschiedenis

Als erfgenaam van de traditie van elegantie en raffinement is La Maison Degand een pionier in de Belgische modewereld en ver daarbuiten. Deze reputatie dankt het aan zijn oprichter en visionair stylist: Pierre Degand.

Gedreven door zijn passie voor excellentie en maatkleding, legde hij in 1983 de hand op een prachtig herenhuis op de Brusselse Louizalaan. Daar vestigde hij, op het inmiddels legendarische nummer 415, zijn levensproject: La Maison Degand. Ondertussen groeide het befaamde huis uit tot een waar walhalla voor prêt-à-porter, semi-maatwerk én maatwerk. Kostuums en hemden van de allerhoogste kwaliteit vormen de basis voor het immense gamma producten die het huis te bieden heeft.

Amper 28 jaar oud, stelde Pierre Degand zijn visie over elegantie, schoonheid en raffinement voor aan de wereld. Het werd een pleidooi voor zijn filosofie waarin herenkleding een bron van intens plezier is en alles gekozen en gedragen wordt als spiegel van de persoonlijkheid. Voor hem is alles een kwestie van details: maatkostuums en -hemden, ceremoniepakken, manchetknopen, zijden dassen, vesten, truien in het zuiverste kasjmier en een paar op maat gemaakte schoenen; niets wordt aan het toeval overgelaten.

Er werd tevens een engagement aangegaan om exclusief samen te werken met ambachtslieden wier filosofie in overeenstemming is met deze van Pierre Degand

De keuze voor uitmuntendheid was nooit zonder risico. Als pionier in de verdeling van exclusieve kwaliteitslabels, bood Pierre Degand een selectie producten aan die tot dan toe onbekend waren bij het Brusselse publiek. Het Italiaanse Tod’s en Acqua di Parma zijn hier enkele voorbeelden van.

In een tijd waarin commerciële winkelcentra floreerden, bleef La Maison Degand trouw aan zijn basiswaarden. Nooit werden er concessies gedaan aan de eisen van de textielsector, die de kwaliteitsnormen steeds meer en meer lieten varen en massaproductie vooropstelden.

La Maison Degand zwom tegen de stroom in en vestigde een kleermakersatelier in Brussel. Sinds het begin werd hier een strenge selectie gemaakt: enkel herenkleding uit de absolute topklasse werd aangeboden. Maatkostuums, -hemden en -schoenen evenals een op maat gemaakte prêt-à-porter, het zogenaamde ‘halve maatwerk’. Zo creëerde Pierre Degand een universum waarin elegantie en verfijning voorop stonden.

In 1994 sloot Michèle, de echtgenote van Pierre, zich aan bij La Maison Degand. Zij werkte in 1997 mee aan de opening van een speciale ruimte voor een nieuw gamma prêt-à-porter van hoge kwaliteit: Degand Sport.

In 2005 verhuisde Degand Sport naar een pand naast La Maison Degand. De vrijgekomen ruimte in het gebouw aan de achterzijde van het hoofdhuis, werd omgevormd tot een boetiek waar de schoen centraal stond en waar elke klant zijn droomschoenen kon realiseren.

In 2018 voltrok zich een samenwerking met de Brusselse barbier Bayer & Bayer, één van de beste barbiers van België. Op de derde verdieping van het huis, naast het vernieuwde atelier, ontstond een barbershop waar het trouwe cliënteel van een traditionele knip- en scheerbeurt kan genieten, uitgevoerd door uitermate deskundige handen. Naast de barbershop worden hier ook de topproducten voor hoofd- en baardhaar van het prestigieuze Acqua di Parma aangeboden.

Pierre Degand is meer dan ooit gepassioneerd door zijn vak en aan zijn levenswerk verknocht. Op het intussen gerenommeerde nummer 415 van de Brusselse Louizalaan ontvangt hij nog dagelijks trouwe en nieuwe klanten, die steevast op zijn advies kunnen rekenen. Het is door dit advies, de finesse en de ongelooflijke expertise, dat Pierre Degand zijn naam in de hele wereld heeft kunnen maken.